Superfoods stanowi nieprzetworzoną żywność o naturalnym pochodzeniu. Jest ona niezwykle bogata w różne składniki, w tym witaminy, minerały i fitozwiązki, korzystnie działające na ludzki organizm. Dzięki wprowadzeniu ich do codziennej diety, można uzupełnić ją o przeciwutleniacze, błonnik, potrzebne aminokwasy, jak również cenne witaminy i minerały.

Superfoods (https://www.bee.pl/9249-zdrowa-zywnosc-i-delikatesy-superfoods) posiada dużo pozytywnych cech, spośród których można wskazać np. na:

  • leczenie stanów zapalnych w organizmie,
  • ochrona przed nowotworowymi chorobami,
  • pozytywny wpływ na krążenie,
  • odtruwające działanie na ludzki organizm,
  • wyrównanie ciśnienia krwi,
  • utrzymanie zdrowego układu trawiennego,
  • poprawa sprawności umysłu,
  • dbanie o gospodarkę hormonalną.

Wysoka jakość nieprzetworzonej żywności

Dzięki superfoods można poprawić swoje samopoczucie, wzmocnić odporność, uzupełnić niedobory, zwalczać stany zapalne itd.. Zdrowa i nieprzetworzona żywność cechuje się także wyjątkowym aromatem i smakiem, przez co dodając ją do posiłków bądź przekąsek można w łatwy sposób wpłynąć również na ich jakość. Superfoods posiada również unikalne właściwości oraz korzystne i prozdrowotne działanie w stosowanej codziennej diecie.

Superfoods – przykładowe produkty

Nie jest możliwe ustalenie jednej listy superfoods, jednakże pewne produkty występują w tych zestawieniach najczęściej i cieszą się one ogromną popularnością. Przykładem są: jagody acai i jagody goji, woda kokosowa, komosa ryżowa, siemię lniane, nasiona chia, amarantus, czystek, zielony jęczmień, orzechy włoskie. Spośród zielonych warzyw liściastych można wskazać na: kapustę, szpinak i jarmuż. Kolejne składniki to: cebula, szparagi, banany, czosnek, jabłka, cytrusy, dynia, wapń.

Podsumowanie

Superfoods to naturalna i zdrowa żywność, a jej spożywanie korzystnie wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Wzmacnia ono układ odpornościowy i pokarmowy. Warto pamiętać o odpowiednim dawkowaniu każdego produktu. Każdy składnik musi zostać przyswajalny w określonych proporcjach.